El Generador on-line per a  crear  les teves Caceres de tresors i la seva corresponent pàgina d´ajuda per a la seva utilització  es troba també disponible en espanyol. anglès, italià i gallec, tria l´idioma que desitgis. 

Aquesta  versió en Català ha  estat  possible gràcies a la col-laboració de  Carme Barba Corominas  http://www.xtec.es/~cbarba1/  .

Es hora de posar-nos a  elaborar nosaltres mateixos  una "Cacera de tresor" d´una forma guiada molt senzilla.
Qualsevol persona , sense més coneixements que saber utilitzar el navegador, i amb connexió  a Internet  pot elaborar aquí  on-line la seva pròpia  Cacera del Tresor  en forma d´ una pàgina Web.
NOVETAT IMPORTANT En aquesta nova versió del generador cal destacar com a principal millora el fet que mitjançant un únic i senzill procediment comú es desen correctament les activitats creades amb qualsevol navegador.

Exemples de Caceres del Tresor creades amb el generador
Australia      Aro modernoa (I partea)    Atapuerca y la evolución humana
 

Es recomanable  crear una carpeta en el teu disc dur  on podràs guardar la pàgina web   generada  i on prèviament posaràs les imatges que hi vulguis incloure, arxius  *.gif ( que poden ser animats) i  *.jpg.

      El format GIF (Graphics Interchange Format) es fa servir amb imatges de 256  colors, per tant és el més indicat per a icones i dibuixos. El mètode de compressió que utilitza fa que no  perdi qualitat i així al descomprimir la imatge  torna a quedar com l´original. 

    El format de compressió JPG(o .jpeg, Joint Photographics Experts Group) es  adequat per fotografies  de 16.7 milions de colors. El grau  de compressió es pot  regular al guardar l´arxiu en aquest format, per tant com més qualitat menys compressió. Per a fer-nos-en una idea:   una foto de 800x600 en format BMP ocupa uns 1.400 Kb i  en JPG uns 75 Kb. 

La creació de la carpeta la pots fer des de Mi PC de Windows i anomenar-la per exemple La_Meva_Cacera. Per a fer-ho clica damunt   Archivo/Nuevo/Carpeta:

T´ apareixerà :

A continuació selecciona-la amb el ratolí, clica damunt  : Archivo>Cambiar nombre i anomena-la per      La_Meva_Cacera o el nom que vulguis .

Només cal fer tres passos per elaborar la teva  Cacera del Tresor ara te´ls expliquem  amb tot detall ,  però tenint en compte la seva senzillesa potser  serà més didàctic que d´entrada intentes fer-la  sense més explicacions i si tens dubtes tornes a les explicacions quan ja hi hagis donat una primera ullada.

              

Introdueix les dades als camps corresponents: Títol del Projecte,  Autor/a, Àrea, Nivell, direcció de correu electrònic, Paraules clau , Descripció, Introducció, Tasca, Procés, Recursos, Avaluació, Conclusions i Crèdits.

Si tenim el text escrit en un altre document electrònic el podem  "Tallar i Enganxar ".

Tots els camps  (excepte Autor/a, Àrea, e-mail i Nivell)  son opcionals, no es obligatori omplir-los, aquells que deixeu en blanc no apareixeran a la pàgina Web generada.

 A "Paraules clau” escrivim  una sèrie de  paraules que serviran als motors de cerca per a que cataloguin la nostra pàgina, Les paraules i expressions que utilitzem han d’ anar separades per comes, per exemple Cacera del Tresor, ensenyament, activitats a Internet. Posteriorment, quan un usuari acudeixi a un cercador i busqui, per exemple la paraula "Cacera del Tresor" o l’ expressió "Activitats d’ ensenyament utilitzant Internet", obtindrà una multitud
d’  entrades, entre les quals probablement la de la nostra pàgina  i podrà visitar-la sense saber  prèviament la seva adreça d’  Internet.

Descripció: Es una breu descripció de la pàgina creada. Per exemple: “Cacera del Tresor" sobre les balenes per a  estudiants de primària”. Això millora la cerca d’ aquesta pàgina mitjançant els cercadors.

Pots  seleccionar el tipus  de lletra, el color del text i   el color de fons de la pàgina marcant  les opcions corresponents 
A  la imatge inferior veiem  com un usuari ha seleccionat ( fent  clic a  l ´opció corresponent ) Arial com  tipus de lletra, marró com color de text  i  blanc com color de fons.


 

 • Si desitges algun color que no estigui  disponible pots introduir el seu codi . En el llenguatge HTML cada color té un codi format per nombres i lletres ,  clica  aquí per veure una llista de codis 

 • Si desitges algun tipus de lletra que no estigui  disponible pots introduir el seu nom al camp  corresponent.

Al següent menú desplegable tens un extens llistat amb els noms de les fonts més populars 

Has de tenir en compte que quan el navegador d´un visitant descarrega una pàgina d´un lloc web, només pot visualitzar les fonts que té instal·lades en el seu sistema. Què passa quan una font d´una pàgina no està disponible al sistema del visitant ? aleshores es veu la pàgina amb la font predeterminada del navegador ( en general la Times New Roman, Arial i Courier New en Windows i Times, Helvetica i Courier en el sistema operatiu Mac).Per tant cal que a  les vostres pàgines web utilitzeu aquelles fonts que tinguin més probabilitat d´estar en els sistemes operatius dels visitants)  

També pots triar la mida de la lletra en un menú desplegable. Es canviarà la mida del text normal i les altres mides (el petit dels marcadors y tots els altres) apareixeran en una mida proporcional a la que hagis triat . 

Pots posar com a fons de pàgina una imatge per a fer-la més atractiva i en definitiva per augmentar la motivació de l´alumne , per exemple aquesta pàgina que estàs llegint  utilitza una imatge com a fons. 

De la mateixa manera que  pintes o empaperes una paret també pots "empaperar " una pàgina amb una imatge. Un Explorador normalment fa un mosaic amb la imatge per a omplir tot el fons completament, per tant no cal utilitzar una imatge gaire gran. De fet com més petita sigui la imatge, més ràpid serà el procés de descàrrega a l´explorador.. La velocitat es sempre una consideració  important, ja que els visitants poden canviar a una altra si la vostra tarda massa temps a descarregar-se. No totes les   imatges es poden utilitzar com a fons, per exemple un gràfic detallat  de la  Guerra de les Galàxies no només dominaria la pantalla sinó que també faria que el text fos impossible de llegir. Les imatges de fons més adequades son petites i amb textures ja que es poden anar repetint una darrera l´altra fins a forma un fons complet , aconseguint un fons agradable i que no domina la pàgina. .

Per a designar una imatge com a fons de la pàgina has d´escriure el nom de l´arxiu gràfic que vols posar , per exemple. liniadefons.gif al camp   Textura: aquest arxiu  l´hauràs d´haver desat a la carpeta  La meva_WebQuest

Podem inserir imatges a tots els apartats de la nostra Cacera, tot seguit us ho expliquem amb detall   Donem per fet que aquests arxius d´imatge ja es troben dins  la carpeta  La meva_Cacera, en  aquest cas per inserir una imatge només hem d´introduir el seu nom i l´extensió i  a més podem triar si la volem alineada a l esquerra , al centre o a la dreta.

Ho veiem amb un exemple:

Col·loquem dins   La meva_Cacera la imatge dit.gif, i al camp  Imatge: escrivim  dits.gif, i si l´ alineació triada és   Esq. apareixerà :
INTRODUCCIÓ:


 

On es proporciona a l´alumne la informació incial de l´activitat i es tracta de motivar i despertar el seu interès mostrant-la atractiva i divertida.

Si la alineació triada és Centre apareixerà :
INTRODUCCIÓ:

On es proporciona a l´alumne la informació incial de l´activitat i es tracta de motivar i despertar el seu interès mostrant-la atractiva i divertida.

Si l´ alineació triada és Dreta apareixerà :

INTRODUCCIÓ:


On es proporciona a l´alumne la informació incial de l´activitat i es tracta de motivar i despertar el seu interès mostrant-la atractiva i divertida.

Si l ´arxiu  d´ imatge  estés dins d´una  una carpeta anomenada  imatges que  al mateix temps estés dins  de la carpeta La meva_Cacera, hauríem de posar : imatges/nomImatgen.jpg
A tots els camps de text on posem la Introducció, la tasca, etc. observaràs que apareix el botó
 Salt de línia  el qual es molt important per a que ens quedi un bon disseny. Aquest botó ens permet al clicar-lo una vegada i inserir un salt de línia , veiem -ho amb un exemple.

Suposem que a l´apartat de Preguntes  volem posar el següent:

Respon en el teu quadern a les preguntes següents:

1. Quin arquitecte va construir l´actual Museu  del Prado?
2. Sota quin regnat ?
3. En quina data es va inaugurar i amb quantes obres?

Per a que en la nostra pàgina final aparegui  així en el camp de text Preguntes teclejarem:

  Respon en el teu quadern a les preguntes següents:

A continuació cliquem dues vegades   Salt de línia  amb la qual cosa introduïm un punt apart

Escrivim: 1.  Quin arquitecte va construir l´actual Museu  del Prado??   i cliquem una vegada  Salt de línia

Escrivim: 2. Sota quin regnat ??  i cliquem una vegada  Salt de línia

Escrivim: 3. En quina data es va inaugurar i amb quantes obres?

Al  generador veurem:

Cada vegada que cliquem    Salt de línia  introduïm  el codi necessari per a fer-ho  <br > (també ho podem fer  l manualment), a la pagina Web generada veurem : ( a la imatge inferior hem seleccionat  text color blanc i fons color negre):

A l´apartat  "Recursos" podem introduir fins a 15 direccions d´ Internet sense fer res més que omplir el camp descripció i la  URL corresponent.

Creiem que quinze es un nombre d´adreces  Internet suficient  en la majoria dels casos  però si un professor   vol afegir  alguna direcció més ho pot fer  . Suposem  que  volem afegir els següents recursos:

Altres museus importants:

Museu d´ Art Modern (MOMA). Nova York: http://www.moma.org
El Louvre: http://www.louvre.fr

Per a fer-ho a l´apartat  "Més  enllaços" hem de posar:

 Cada vegada que vulguem afegir un enllaç clicarem  a::  Enllaç   i ens apareixerà:

Descripció: <a href="http://enllaç"
target="_blank">http://enlace</a>

on substituirem "Descripció" per exemple per "Museu d´ Art Modern (MOMA).Nova York:" i "enllaç" per www.moma.org

A tots els apartats de la teva  Cacera del Tresor trobaràs els botons:

 •  Negreta  Al cliclar-lo apareixerà  <b>negreta</b>. Has de substituir la paraula  negreta pel  text que desitgis que aparegui en negreta. Per exemple, si desitgem que la paraula Cacera del Tresor aparegui en negreta hem de posar: <b>Cacera del Tresor</b> i a la pàgina Web generada  ens apareixerà Cacera del Tresor
   

 •  Cursiva Al  clicar-lo t’ apareixerà <i>cursiva</i>. Entre  aquestes etiquetes has de posar el text que  desitgis que aparegui en cursiva.

Generar la pàgina web.

Una vegada elaborat el teu projecte has de  seleccionar  en primer lloc una de les següents opcions si desitges posteriorment imprimir el teu treball .

Opcions de impressió per a  la Cacera del Tresor creada:

eDisseny de Cacera per  imprimir, sense marcadors i a tota pàgina.
e
Per a  imprimir el text amb  el color triat i fons blanc.

De forma predeterminada la pàgina s’ imprimeix:

 • Amb  marcadors i disseny clar per a  que es llegeixi bé  en pantalla.
   

 • El text s’  imprimeix en negre sobre fons blanc, siguin quins siguin  els colors de text i fons seleccionat.

Tens dues opcions per a  modificar allò que ve  predeterminat:

 1. eDisseny de Cacera del Tresor per  imprimir, sense marcadors i  a tota pàgina. 

 2. ePer imprimir el text amb el color triat i fons blanc . Pots triar que el text
  s’ imprimeixi amb el color triat, però t’ adverteixo  que el fons serà sempre blanc (per defecte dels  navegadors),per la qual cosa has de tenir en compte que si tries un color clar de text, pot ser que no es llegeixi bé. 

Per  últim has de  clicar  a   CREAR LA CACERA  DEL TRESOR  , i al fer-ho podràs veure el resultat del teu treball a la mateixa finestra del navegador.

  No et preocupis si a la pagina generada no hi veus les imatges generades inserides, quan obris l´arxiu definitiu la meva_Cacera.htm que en un tercer pas guardaràs a la carpeta La meva_Cacera veuràs que les imatges apareixeran perfectament.

Si desitges canviar alguna cosa que no t’ agrada prou , torna a la pàgina del generador, clica el botó Enrera del teu  navegador i, una vegada efectuades les modificacions, torna a clicar el botó  CREAR LA CACERA  DEL TRESOR

Si desitges imprimir la teva pàgina clica Arxiu/Imprimir en el menú del teu navegador.

 Desar la pàgina Web creada.

Desar la pàgina creada amb el menú Arxiu /Desar com...../Pàgina web, només HTML.

La pàgina guardada així es veu perfectament,i es pot modificar amb qualsevol programa de HTML per exemple  Dreamweaver, HTML Kit, Composer,  Word i FrontPage  .

Si desitges publicar-la a Internet simplement has de pujar al servidor la carpeta La meva_Cacera amb tot el contingut , arxius i imatges ( si la publiques et preguem que ens enviïs l´adreça per a enllaçar-la des de la nostra pàgina)

La pàgina web creada amb aquest generador compleix amb les normes del World Wide Web Consortium relatives al llenguatge HTML 4.01. S´hi pot incloure el logo al final de la pàgina creada :. De totes maneres , es convenient validar la pàgina a la web del W3C: http://validator.w3.org/ .

 

Ir a página principalAnterior